A Szépírók Társaságáról

A Szépírók Társasága írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete. 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fóruma legyen. Alapszabálya így fogalmaz: „A Szépírók Társasága egymás irodalmi munkásságát megbecsülő és szellemi tekintetben egymáshoz közel álló írók által létrehozott szakmai, érdekvédelmi és szolgáltató szervezet.”

A Társaság rendezvényei elősegítik a színvonalas kortárs irodalom és az olvasók találkozását, a kortárs irodalom tudományos vizsgálatát és a róla szóló kritikák megszületését. Programjai között hagyományos író-olvasó találkozók ugyanúgy szerepelnek, mint középiskolásokat és egyetemistákat megszólító oktatási programok vagy szélesebb közönséget vonzó fesztiválok. Együttműködik hazai és nemzetközi irodalmi és kulturális szervezetekkel.

Az elmúlt években többször is szervezett a társadalmi szolidaritással kapcsolatos programokat. 2013-as irodalmi fesztiválját például a Válság, szegénység, szolidaritás témájának szentelte, 2016-ban pedig a Magyartanárok Egyesületével együttműködve Írás és szolidaritás címen a kortárs írókat és  középiskolásokat összekapcsoló, nagyszabású projektet valósított meg.

http://szepiroktarsasaga.hu